Cum se face narghileaua – de la preparare la consum

Cum se face narghileaua - de la preparare la consum

Te-ai întrebat vreodată ce este o narghilea? Narghileaua este cunoscută și sub denumirea de pipa Shisha – în România – sau ca Nargile, Goza, Argile, Qalyan – mai puțin în România, însă mai mult în alte țări. În India i se spune Qalyan. În Orientul Mijlociu este originea ei. Cuvântul „narghilea” provine de la cuvântul „hukkah” care înseamnă „încălzitor”. Numele a fost dat din cauza faptului că gura unei narghilele, în stil mai vechi, avea un încălzitor atașat. În ziua de astăzi, sunt și alte câteva accesorii necesare pentru fumatul la narghilea.

Narghilelele sunt dispozitive vechi de câteva secole. Ele au fost inițial menite să ofere nicotină triburilor. Dar, destul de repede, acestea au devenit extrem de populare. Asta deoarece emanau niște arome care erau cu greu întrecute de țigări. Astfel că, fumatul de narghilea a devenit cel mai plăcut lucru din Orientul Mijlociu înainte de apariția țigărilor. Astăzi, acest comportament urmărește aceeași popularitate în rândul tinerilor.

1. Informații generale despre cum se face narghileaua

O narghilea, cunoscută și sub numele de pipă Shisha, este un dispozitiv folosit pentru a fuma tutun. Este format dintr-un cap (castron), corp (tub) și furtun. Tutunul este pus în castron și ars de cărbune. Acesta încălzește aerul care trece prin el. Aerul fierbinte trece prin corpul narghilelei și apoi ajunge într-un furtun de cauciuc care este conectat la un muștiuc. Fumul trece prin apa de la baza narghilelei înainte de a fi inhalat de către cel care o folosește.

1.1. Cum se prepară narghileaua

 

Componente Narghilea

Pentru a învăța cum se prepară narghileaua – cea mai bună narghilea – astfel încât să te bucuri de o experiență foarte plăcută a fumatului, urmărește pașii de mai jos.

  • Pune apă în vasul de la bază. Montează tubul și furtunurile.
  • Ceea ce se pune în narghilea, tutunul, trebuie să fie amestecat uniform, astfel încât toată cantitatea să fie acoperită cu arome și melasă.
  • Aruncă tutunul lejer în bolul de deasupra tubului. Lasă 2 milimetri distanță între tutunul din bol și folia care va închide etanș, astfel încât să nu se atingă. În caz contrar, fumul va avea o aromă neplăcută.
  • Ține cont de faptul că folia trebuie să fie etanșă. După ce ai terminat, bolul acoperit ar trebui să semene cu capul unei tobe.
  • Găurește folia de deasupra tutunului până obții 15 – 20 de găuri. Ai grijă ca aceasta să nu se rupă de tot.
  • Pentru a porni narghileaua trebuie să încălzești cărbunii. Ține-i cu o pereche de clești și aprinde 1 colț cu un chibrit sau o brichetă. Deoarece vor fi produse scântei, ar trebui fie să ieși afară, fie să stai lângă o fereastră.
  • Utilizează întotdeauna cleștele care vine cu majoritatea narghilelelor pentru a aprinde sau muta cărbunii. Evită utilizarea cleștilor de bucătărie. Aceștia ar putea să fie acoperiți cu un polimer al cărui scop este antiaderența în ceea ce privește pregătirea alimentelor și curățarea ușoară.
  • Când cărbunii de narghilea încep să facă scântei și să emită fum, retrage flacăra. Cărbunii ar trebui să continue să facă scântei până când devin de un portocaliu strălucitor. Dacă acei cărbuni au încă niște pete înnegrite care nu ard, atunci suflă pe ei pentru a-i forța să se încălzească. Cărbunii naturali ard mai mult, însă durează între 6 – 8 minute pentru a se încălzi. Lasă cărbunii pe folie până apare un strat de cenușă pe ei.

A ști cum să oprești narghileaua nu este complicat. Tot ce trebuie să faci este să iei cărbunii de pe folie, să o desfaci și să o cureți.

Cumpără o narghilea de bună calitate. Acesta este un factor care va determina aroma fumului tău. De asemenea, poți amesteca și potrivi aromele pentru narghilea pentru un fum super aromatizat după cum îți place. Cumpără porții de 50 de grame de arome, astfel încât să le poți încerca fără a cheltui foarte mulți bani. Poți tăia frunzele de tutun cu foarfecele de bucătărie pentru a le pune mai ușor în bol. Cu toate acestea, nu le tăia prea mici pentru că vor cădea prin găuri și vor înfunda bolul.

1.2. Cum se montează narghileaua

Materialele folosite pentru a face narghileaua variază în funcție de locul în care sunt fabricate și în funcție de cine le face. Narghilelele fabricate în Turcia sunt adesea făcute din țevi de alamă și cupru cu baze de lut; cele fabricate în India pot fi realizate din țevi de lemn cu baze de sticlă și furtunuri metalice; cele din Maroc sunt adesea realizate din materiale ceramice (inclusiv argila) cu furtunuri din argint sau chiar aur.

O narghilea

Dar indiferent de aceste materiale, accesoriile pentru narghilea sunt următoarele:

  • O bază (de obicei metal sau sticlă)
  • Un castron (de obicei din metal sau ceramică)
  • Un furtun (de obicei din plastic)
  • Un manșon (un inel de cauciuc care ține totul împreună)
  • Un capac pentru bol (de obicei din metal sau ceramică)
  • Un adaptor care conectează furtunul la tija de narghilea

Cum se montează narghileaua?

  • În primul rând, pentru montarea narghilelei este nevoie ca aceasta să fie curățată înainte de prima folosire sau de fiecare dată când se observă reziduuri de tutun rămase pe vas. De asemenea, când tutunul nu are gustul obișnuit, acest lucru poate fi un semn al necesității curățării.
  • Al doilea pas este să se toarne apă rece în castronul de la baza narghilelei. Trebuie umplut suficient de mult astfel încât să acopere aproximativ 2,5 cm din tija metalică ce va veni introdusă în interiorul vasului. Este nevoie să fie lăsat puțin spațiu pentru aer fiindcă în felul acesta fumul este diluat și este mai ușor de tras pe furtun.
  • Cel de-al treilea pas al felului în care se montează narghileaua este introducerea tijei de narghilea în vasul de la bază. Aceasta trebuie să intre în apă cam 2,5 cm. Tija se coboară până când manșonul se potrivește pe gura vasului și se închide etanș. Dacă potrivirea nu este etanșă, fumul va fi subțire și va fi greu de tras. Dacă, totuși, piesa din cauciuc nu se potrivește deloc, umezește-o cu puțină apă sau cu o picătură de detergent de vase.
  • Al patrulea pas presupune conectarea furtunurilor. Acestea se încadrează în găurile de pe partea laterală a tubului ce are tija în apă. La fel ca și în cazul bazei, aceste găuri ar trebui să fie închise etanș. Unele narghilele etanșează orificiul chiar dacă nu este atașat niciun furtun. La alte modele, va trebui să fie atașate toate furtunurile chiar dacă fumezi dintr-unul singur. Verifică de două ori nivelul apei înainte de a începe să fumezi. Dacă nivelul apei este prea aproape de conexiunile furtunurilor, apa le poate distruge.
  • Verifică debitul de aer. Încearcă să inspiri prin furtun. Dacă vei simți aer înseamnă că una dintre conexiuni nu este etanșă. Verifică-le pe toate pentru a fi sigur. Dacă ceva nu este în regulă și undeva nu este închis etanș, o bandă atletică înfășurată strâns poate face o etanșare temporară.
  • Pune capacul pentru bol deasupra tubului cu furtunuri pentru a se aduna acolo tutunul în exces (dacă va fi cazul).

2. Cum se face narghileaua – istoria fumatului prin narghilea

Fumator de narghilea in India

În trecut, narghileaua era mai mult decât o modalitate de a fuma tutun. A fost, de asemenea, un simbol al puterii, bogăției și prestigiului. Dacă aveai o narghilea, erai o persoană importantă în societate. Acesta este motivul pentru care narghileaua se găsea adesea în palatele și conacele regalității de-a lungul istoriei.

Narghileaua a fost inventată în India în perioada Mughal (1526-1707). Primele narghilele au fost făcute din lut și bambus. Au fost concepute pentru a fuma tutun prin conducte (astăzi tuburi) de apă. Designul acestor narghilele timpurii a fost similar cu cel al acestora pe care le vedem astăzi, cu excepția furtunului care era făcut din lemn în loc de metal sau sticlă – așa cum se face în zilele noastre. Aceste versiuni timpurii foloseau și ele cărbunele ca combustibil pentru încălzirea apei. Aceasta urma să fie trecută printr-o conductă (tub) plin cu ierburi înainte de a ajunge la gura utilizatorului prin niște duze mici atașate la capete.

După cum se observă, istoria narghilelei este urmărită până în subcontinentul indian. Acolo a fost folosită de secole. De fapt, uneori este numită „hubble-bubble” deoarece a fost descrisă pentru prima dată ca atare în „Memoriile vieții și serviciului lui Sir William Jones” (1799). Se crede că narghileaua a fost inventată de oamenii care trăiau în India și Persia. Ei au folosit-o pentru a fuma tutun și alte substanțe precum canabisul și opiu.

În secolul al XVIII-lea, călătorii europeni au adus înapoi poveștile despre narghilea, datorită călătoriilor în Orientul Mijlociu. Au povestit despre cum și-a primit aceasta numele. Primii occidentali care au văzut acest dispozitiv au fost probabil negustori francezi sau olandezi care făceau comerț cu comercianții indieni cel puțin din anul 1687. Dar nu se știu prea multe informații despre acești europeni. Prin urmare, nu știm, deocamdată, ce părere au avut despre acest dispozitiv sau dacă le-a plăcut să-l folosească.

3. Sfaturi pentru pregătirea narghilelei și folosirea ei

Deși narghilelele sunt populare în Orientul Mijlociu și Asia, acestea câștigă tot mai mult teren și în America și Europa.

Fata care sta cu furtunul de narghilea in mana

Deși fumatul de narghilea este mai puțin dăunător decât fumatul de țigară, tot trebuie să ai grijă și să fii atent. Pentru scopuri recreative este căutată cel mai mult. Iar pentru asta, există un ghid de utilizare a narghilelei și câteva sfaturi pe care ar trebui să le urmezi pentru a te asigura că experiența ta este sigură și distractivă:

  • În primul rând, amintește-ți că trebuie să îți cureți întotdeauna narghileaua după fiecare utilizare. Acest lucru o va ajuta să fie menținută într-o formă bună pentru mulți ani.
  • În al doilea rând, asigură-te că tutunul este strâns în bol, astfel încât să nu cadă când tragi din pipă.
  • În al treilea rând, nu împărți niciodată o narghilea cu altcineva – folosește întotdeauna propriul muștiuc și atașamentul pentru furtun.
  • În al patrulea rând, folosește apă curată când umpli vasul – acest lucru va ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor în interiorul atașamentului furtunului.
  • În al cincilea rând, când utilizezi o narghilea, ține-o departe de flăcări deschise sau surse de căldură, deoarece aerul fierbinte îți poate provoca arsuri pe buze dacă acestea intră în contact cu el în timp ce inhalezi fumul; Lumina directă a soarelui va cauza, de asemenea, această problemă, așa că nu lăsa narghileaua nici la soare pentru perioade lungi de timp
  • În ultimul rând, nu uita să te distrezi. Fumatul de narghilea se presupune a fi o experiență relaxantă în care te poți distra cu prietenii sau familia.

În concluzie, există câteva informații interesante despre narghilea. În special faptul că este un dispozitiv vechi de sute de ani și își are originea în Orientul Mijlociu. Montarea și folosirea acesteia nu este deloc un lucru complicat. Există câteva instrucțiuni care ar trebui să fie reținute atunci când fumezi narghileaua pentru a te bucura de ea fără efecte secundare. Este un dispozitiv social care te poate conecta cu prietenii care prezintă același interes față de narghilea. Din când în când, nu dăunează. Însă dacă vrei să devină un comportament regulat, trebuie să ai grijă la fel ca în cazul țigărilor. Care este aroma ta preferată de narghilea?

Etichete , , , ,
Alte articole care te-ar mai putea interesa

Lasă un răspuns

N A R G H I L E . R O

MAGAZIN ONLINE DE NARGHILEA

  Acest site comercializează diverse produse de tutun, interzise persoanelor sub 18 ani.

 

Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE. Tutunul dăunează grav sănătății.

 

18+ INTRARE - reprezinta declaratia pe propria raspundere ca indeplinesti prevederile legale in vigoare cu privinta la varsta minima obligatorie de 18 ani impliniti pentru accesare si achizitionare produse din tutun pe site-ul www.narghile.ro