Narghilea vs tigari: asemanari, diferente si riscuri pentru sanatate

persoana care fumeaza o narghilea intr-un local

În ultimii ani, vaparea tutunului cu ajutorul unor instrumente specifice a devenit una dintre cele mai comune metode alternative de fumat disponibile. În mod deosebit, fumatul de narghilea poate părea o opțiune mai bună decât țigările clasice din tutun, iar popularitatea acesteia a fost susținută de o mulțime de restaurante și cafenele care oferă acest tip de experiență.

Totodată, au apărut multe întrebări cu privire la asemănările și/sau diferențele între fumatul de narghilea, cel clasic și țigările electronice. În articol vom analiza toate aceste caracteristici și vom oferi răspunsuri la întrebări pentru a te ajuta să te decizi ce metodă poate funcționa cel mai bine pentru tine.

1. Ce este narghileaua și cum se deosebește de țigări?

Narghileaua, sau shisha, este o formă tradițională de fumat cu o istorie veche de secole. Aceasta a fost folosită inițial ca practică religioasă în regiuni precum Egipt, India și alte țări din Orientul Mijlociu. Recent, această practică a devenit populară și în barurile sau restaurantele cu specific Oriental din Europa. Datorită aspectului social al acestei experiențe, narghileaua fiind de obicei fumată în grupuri de prieteni și familie.

În ceea ce privește diferențele dintre fumatul de narghilea și fumatul de țigări cu tutun, există o serie de caracteristici importante de menționat.

Țigara este un produs din tutun în formă de tub, care este făcut din frunze de tutun uscate, tăiate fin și apoi învelite într-o hârtie subțire. Pentru a fi consumată, țigara este aprinsă la un capăt și fumată, iar fumul este de obicei inhalat în plămâni. Tutunul din țigări conține nicotină și o serie de aditivi chimici, cu impact negativ pentru sănătatea organismului.

Narghileaua propriu-zisă este alcătuită dintr-un vas umplut cu apă, coloana de fum, creuzet umplut cu tutun si un furtun flexibil care este folosit pentru a fuma tutunul. Tutunul de narghilea (cunoscut și sub denumirea de maassel, shisha, narghile sau argileh) este un tip special de tutun folosit pentru această metodă de fumat. Acesta poate conține sau nu nicotină – substanța care dă dependență.

Practica propriu-zisă a fumatului presupune mai întâi arderea cărbunelui pentru narghilea sau a lemnului pentru a încălzi preparatul special de tutun (shisha). Acesta poate care conține adesea melasă (un tip de zahăr brun topit), miere și/sau diverse arome de fructe. Atunci când narghileaua este încălzită, se va produce un fum care apoi curge în jos printr-un recipient cu apă și care va ieși printr-un tub lung asemănător unui furtun, prevăzut cu un muștiuc. Aburul se va inhala prin contactul buzelor cu acest accesoriu pentru narghilea (muștiuc) și se va expira pe gură, ca în cazul fumatului de țigări din tutun.

Ceea ce face narghileaua unică este că nu se limitează la tutunul utilizat. Popularitatea pe care o au narghilelele în comparație cu fumatul clasic este dată de gama variată de arome pe care acest amestec le conține. Astfel poți opta dintre ingrediente naturale precum fructe, lichide pe bază de menta ori alte plante, precum și alte substanțe aromatice interesante.

Este adevărat faptul că tutunul din narghilea implică mai puține procese chimice în comparație cu tutunul din țigări. Totodată, mulți utilizatori de narghilea cred că apa ajută la filtrarea fumului și o percep ca fiind mai sigură decât fumatul de țigară sau țigară electronică.

Cu toate acestea, studii recente au arătat că fumul de narghilea poate conține componente găsite și în fumul de țigară, cum ar fi nicotina, gudronul și metalele grele.

O sesiune de fumat narghilea poate dura până la 80 de minute, în acest timp fumătorul pufăind între 50-200 de ori. Pentru a minimiza riscurile, au fost create dispozitive de narghilea electronice mai noi, numite e-narghilea sau mini narghilea. Aceste dispozitive de vaping folosesc o baterie pentru a încălzi un lichid, aducându-l la starea de vapor, pe care utilizatorii îl inspiră apoi. Lichidul poate veni cu arome și cu sau fără nicotină. Cercetările asupra efectelor asupra sănătății ale dispozitivelor electronice de narghilea sunt încă la început, însă și în acest context se recomandă un consum informat și moderat.

2. Diferențe între narghilea și țigara electronică

persoana care fumeaza o  tigara electronica

Fără doar și poate, țigările electronice au câștigat un avans mare pe piața de tutun la nivel mondial. Aceste dispozitive de vapare sunt foarte diverse și pot îndeplini o multitudine de funcții. De aceea, există mai multe tipuri de denumiri pentru acestea cum ar fi „e-pen”, „vape pen”, „e-hookah”, „box mod” etc.

În comparație cu fumatul unei narghilele care implică încălzirea tutunului și inhalarea acestuia printr-un tub, vaparea implică utilizarea unui dispozitiv special care încălzește e-lichidul pe o bobină de încălzire. Astfel, se vor produce vaporii care vor fi apoi inhalați de către utilizator.

Țigările electronice variază în dimensiune. Acestea pot fi dispozitive mici de dimensiunea unui stilou sau dispozitive de mână mai mari, dotate cu diverse accesorii.

Lichidul care se găsește în țigările electronice poate conține următoarele ingrediente, care de altfel nu se găsesc în narghilele: propilenglicolul – alcool inodor și fără gust ce este utilizat ca agent pentru a transforma aromele prezente în e-lichid; și glicerina vegetală – produsă din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de soia etc.

Cu toate acestea, un punct comun dintre cele două tipuri de fumat este faptul că ambele pot conține arome specifice și nicotină. Doza de nicotină poate varia foarte mult în funcție de nivelul de miligrame dorit. Totodată, mai există unele dispozitive electronice de vaping care sunt umplute cu lichide și apoi atașate la o narghilea cu scopul de a filtra vaporii care sunt produși prin apă.

Alte deosebiri ar mai fi:

  • Cultura vapingului este relativ nouă și atrage mai degrabă oameni care doresc să renunțe la fumat sau foști fumători. Țigările electronice tind să fie un hobby mai personal datorită naturii dispozitivelor de vapare, care sunt individuale.
  • Totodată, țigările electronice au început să fie mai atent reglementate de către statele Europene, în comparație cu dispozitivele de narghilea.
  • În schimb, fumatul de narghilea este o experiență socială menită să fie împărtășită cu prietenii și familia, fiind astfel este o activitate orientată spre grup. Există restaurante și cafenele cu narghilea în toată lumea, unde fumătorii de narghilea se reunesc pentru a petrece un timp de calitate împreună.
  • Narghileaua are o istorie lungă în multe părți ale lumii și, ca urmare, este unică prin capacitatea sa de a ajuta la crearea unei punți sociale între multe culturi.

ATENȚIE! Orice formă de fumat sau vaping prezintă un risc asociat pentru sănătate de care ar trebui să fii conștient atunci când alegi dacă să faci acest lucru. Așadar, este important să te educi cu privire la riscurile asociate cu ambele dispozitive.

3. Fumatul de narghilea: avantaje și dezavanaje

Întrebarea dacă fumatul de narghilea este bun sau dăunător pentru sănătatea ta, precum și pentru societate a fost dezbătută de mult timp. Cu toate acestea, se pot identifica o serie de avantaje și dezavantaje generale ale fumatului de narghilea:

AVANTAJ #1: O alternativă la țigări

Narghileaua a fost întotdeauna populară în Orientul Mijlociu. În ultimii ani, împreună cu țigările electronice, acestea au devenit foarte utilizate și la nivel mondial. Mulți dintre fumători au preferat această metodă, datorită faptului că au fost promovate ca o alternativă mai sănătoasă și mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite. Acest lucru era alimentat de studiile de la acea vreme conform cărora se spunea că shisha conține mai puține toxine și substanțe chimice dăunătoare decât o țigară tradițională. Cu toate acestea, ca orice produs, acesta trebuie consumat responsabil.

AVANTAJ #2: Te ajută să te relaxezi

Datorită faptului că narghileaua conține tutun, nicotina din acesta te va ajuta sa te simți mai liniștit. Studiile de specialitate certifică faptul că la prima doză, nicotina poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de concentrare și a stării de spirit și poate reduce stresul ori furia.

AVANTAJ #3: Are o semnificație culturală și socială deosebită

Încă din cele mai vechi timpuri, narghileaua a fost utilizată în contexte sociale sau ritualuri. În prezent, ea poate fi folosită după masă sau în timpul unei conversații cu ceilalți. Așadar, fumatul de narghilea este o metodă distractivă și interactivă de a împărtăși o astfel de experiență cu prietenii, iar cu utilizarea responsabilă a muștiucurilor este mult mai benefică pentru sănătate decât să folosești un kit de vape.

AVANTAJ #3: Miros mai plăcut

Mirosul de fum de țigară este unul extrem de neplăcut, iar persistența acestuia pe haine și în spații închise este unul dintre motivele pentru care s-au creat aceste alternative mai puțin agresive din punct de vedere olfactiv. Narghileaua este recunoscută pentru mirosul său plăcut și dulce. Datorită moștenirii culturale din Orientul Mijlociu, în preparatul shisei se vor regăsi de cele mai multe ori esențe de fructe, miere sau melasă. Există o varietate de astfel de arome pentru narghilea din care poți alege: măr, cocos, vanilie, dar și combinații interesante precum ciocolată cu mentă, whiskey sau energizant.

AVANTAJ  #4: Există și variante fără tutun

Mai pot exista pe piață unele produse fără tutun, îndulcite și aromate, care pot fi folosite folosite în narghilea. Etichetele și reclamele pentru aceste produse susțin adesea că utilizatorii se pot bucura de același gust fără efectele nocive ale tutunului. Aceste variante se bucură de o popularitate foarte mare.

În ceea ce priveștele dezavantajele trebuie făcute câteva observații. În general, fumatul  de orice tip, dacă este un obicei frecvent, poate să afecteze în timp starea de sănătate. Există o mulțime de informații și studii științifice în acest sens. O altă informație pe care fumătorii trebuie să o aibă în vedere este că nicotina din țigări este o substanță care creează dependență. Vestea bună este că nicotina poate dispărea din sânge complet în 1-3 zile. Altfel spus, corpul tău se poate „reseta” ca și când nu ar fi fumat niciodată și astfel nu va fi afectată funcționalitatea organismului. Dacă ai în plan să renunți la dependența de țigări, narghileaua poate fi un pas în direcția cea bună. Chiar dacă nevoia (mai mult mentală, decât fizică) de a fuma nu va dispărea, poți încerca varianta de narghilea fără nicotină. Aromele naturale din shisha nu conțin nicotină și în plus oferă o experiență exotică utilizatorului.

Dacă folosești o narghilea, poți opta pentru o soluție cu mai puțină nicotină și cu mai multe arome naturale.

În concluzie, fumatul de narghilea cu moderație și utilizarea substanțelor potrivite ar trebui să transforme această experiență într-una plăcută.

Etichete , , , , , , ,
Alte articole care te-ar mai putea interesa

Lasă un răspuns

N A R G H I L E . R O

MAGAZIN ONLINE DE NARGHILEA

  Acest site comercializează diverse produse de tutun, interzise persoanelor sub 18 ani.

 

Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE. Tutunul dăunează grav sănătății.

 

18+ INTRARE - reprezinta declaratia pe propria raspundere ca indeplinesti prevederile legale in vigoare cu privinta la varsta minima obligatorie de 18 ani impliniti pentru accesare si achizitionare produse din tutun pe site-ul www.narghile.ro